NOVOSTI

 MIKLAVŽEVANJE

U ponedeljak, 6.12.2017. je u 18 sati, u svečanoj dvorani Gimnazije Obala Sarajevo, našu djecu posjetio Miklavž! Učenici dopunske nastave slovenskog jezika i kulture su tom prigodom Miklavža dočekali sa bogatim kulturnim programom kojeg su pripremili zajedno sa svojom učiteljicom Matejom Kregar. Bilo je pjesme, recitala i glazbe! Oduševili si Miklavža pa im je podijelio poklone. Šibe nije bilo, nije bilo potrebe zatim je dopunsku nastavu slovenačkog jezika pohađaju samo dobra i vrijedna djeca. Na kraju smo jedan drugome čestitali nadolazeće blagdane i sretnu Novu godinu.

Dan otvorenih vrata 2017

I ove godine smo u društvu obilježili dan otvorenih vrata 1. decembra, a povodom obilježavanja rođendana velikog slovenačkog pjesnika Franca Prešerna. Dan je protekao u lijepom druženju sa našim članovima i u radnoj atmosferi. Uređivale su se prostorije društva i razgovaralo se o planovima za narednu godinu.
 

In Memoriam - Jan Doršner

U subotu 2.12. 2017. povodom 25 godina od pogibije, u 12h u II gimnaziji se otkriva spomen ploča s imenovanjem sportske dvorane imenom Jana Doršnera uz učešće članova novoformiranog udruženja ALUMNIJ - maturanata II gimnazije.
Nakon toga u 13h, porodica i prijatelji polažiti će skromni vijenac na Janovo počivalište i zapaliće tri kandila na groblju Sv. Josip.
 

TRADICIONALNO MARTINJE U SARAJEVU

12.11.2017. bila je u Grand Hotelu Sarajevo organizirana naša najveselija i jedna od masovnijih priredbi u toku godine, Martinje, gdje se uz posebno pripremljenu večeru i uz živu glazbu zabavljamo sve do kasnih večernjih sati. Taj veseli događaj tradicionalno organiziramo zajedno sa Društvom za razvoj dobrovoljnog rada iz Novog mesta i Grand Hotelom Sarajevo. Nakon pozdravnih govora Predsjednice društva, Veleposlanice Zorice Bukinac i kratkog nastupa naših članova, uslijedila je zajednička i večera, a poslije odmah ples uz živu glazbu mladog sastava “Urok” iz Novog mesta. U kasnim noćnim satima smo se ugodno umorni i puni dobrih dojmova polako razišli.

 

Poziv na tradicionalno druženje - KESTENIJADU

Dragi članovi i prijatelji.

Srdačno Vas pozivamo na kestenijadu koja će se održati u dvorani Franjevačkog samostana sv Ante na Bistriku u subotu 28. oktobra 2017. od 12.00 do 15.00.
Participacija za svakog prisutnog na druženju je 3,00 KM i naplaćivati će se na kestenijadi. Broj mjesta je neograničen zato povedite svoje najmilije i dobro raspoloženje. Ne bi bilo loše da se najavite na Cankarove brojeve telefona ili mail.
SD Cankar će se pobrinuti za kesten i pijačo, seveda!!! 
Ukoliko želite, slobodno ponesite nešto u cekeru - poticu, buhtlu, kolač po želji i podijelite svoje kuharsko umijeće!
Vidimo se na kestenijadi.

KNJIŽEVNA VEČER S PJESNIKINJOM LUCIJOM STUPICOM

Dragi članovi i prijatelji.

Srdačno Vas pozivamo na književnu večer sa pjesnikinjom Lucijom Stupicom.
Književna večer će se održati 19. oktobra 2017. u 18:00 u dvorani Ivana Kobilica (Ambasada Republike Slovenije u Sarajevu, Maglajska 4).

OBAVJEŠTENJE ZA ZAINTERESOVANE STUDENTE UNSA

SLOVENAČKI JEZIK na FF UNSA u akademskoj 2017/2018. godini

1. Slovenački jezik I, IP- izborni predmet na Vanjskoj listi
Fakulteta: 2P, 2S, 4 ECTS, (zimski i ljetni semestar, 1. i 2. godina II ciklusa studia).
Studenti se prijavljuju preko Studentske službe FF-a.

2. Slovenački jezik za studente UNSA, kao i za druge
zainteresirane studente FF-a I. - fakultativni predmet (2P, 2S).
Fakultativni predmet odvijat će se tokom čitave ak. 2017/2018. te će nakon ispunjenih svih uvjeta i kriterija, studenti dobiti uvjerenje koje izdaje FF UNSA.

Studenti će se prijavljivati direktno voditelju predmeta, lektoru za slovenački jezik, mr. Pavelu Ocepeku.
Predmet Slovenački jezik pod brojem 1. i 2.. odvijat će se utorkom i srijedom (17.00 – 18.30 –>1.grupa) i (18.30 –20.00–> 2.grupa), sala 154 (II) na FF Sarajevo.

Za više informacija: ocepek.pavel@gmail.com

 
IZLOŽBA PETERA ŠKERLA I OKRUGLI STO ZA MLADE

Povodom obilježavanja dvadeset godina saradnje, Slovensko društvo Cankar i Društvo za promoviranje volonterizma (DRPD) iz Novog mesta (Slo), 5. maja, u dvorani Ivane Kobilca Veleposlaništva Republike Slovenije u Sarajevu, organizirali su izložbu crno-bijelih ilustracija slovenačkog grafičkog dizajnera i ilustratora Petera Škerla, nastalih prema motivima romana Životinjska farma Georgea Orwella. Izložbu je zvanično otvorio Nj. Eks. Iztok Grmek, uz pozdravnu riječ dobrodošlice za prisutne goste iz Slovenije i članove SD Cankar. O ilustracijama je govorio sam autor Peter Škerl u razgovoru sa moderatoricom večeri Klavdijom Kotar, a publika je imala priliku čuti književnika iz Novega mesta Samu Dražumeriča koji je čitao dio romana Životinjska farma.
Idući dan, 6. maja, u prostorijama Ambasade R Slovenije u Sarajevu, održao se okrugli sto na temu: Mladi u transnacionalnim konekcijama, slovenački iseljenici u BiH. Učesnici su bili Branka Bukovec iz Društva za promoviranje volonterizma (DRPD) iz Novog mesta; prof. dr. Marina Lukšič Hacin i dr. Jernej Mlekuž iz Instituta za slovenačko iseljeništvo i migracije pri Slovenačkoj akademije nauke i umjetnosti (SAZU); savjetnica pri Ministarstvu za vanjske poslove RS, Mateja Blej; evropske volonterke Aida Čorbadžić i Dragana Grbić-Hasibović, te bosanski studenti Ajša Džindo, Amel Aladžuz, Mirna Dizdarević, Ana Lalić i Irnis Bišćo, koji su boravili u Sloveniji u programu akademskih razmjena. Gosti iz Slovenije su istakli probleme sa kojim se susreću slovenačka društva u iseljeništvu i u svijetu, razloge tih problema, te važnost aktivnijeg uključivanja mladih članova u rad društva.
Na okruglom stolu su bh studenti govorili o vlastitom iskustvu boravka u Sloveniji, o uslovima školovanja i studiranja u Sloveniji, a o nastavi slovenačkog jezika u BiH i svome profesionalnom iskustvu je govorila učiteljica Mateja Kregar, koja trenutno vodi časove slovenačkog u Sarajevu, Kaknju i Zenici. Program je vodila prof. Suzana Krvavica. Okruglom stolu su prisustvovali učenici iz slovenačkih društava iz Sarajeva, Zenice i Kaknja.


POČETAK “CANKAROVIH DANA 2017.”
25. teniski Memorijal “Jan Doršner” ( 29. do 30.04.2017. )

Proljetno cvijeće za palog borca
Prvi ovogodišnji teniski seniorski turnir na otvorenom u BiH 25. Memorijal “Jan Doršner” održao se od 29. - 30. aprila na igralištima CSR-a / TA HEAD na Koševu u okviru ovogodišnjeg obilježavanja Cankarevih dana Slovenskog društva “Cankar” i u tehničkoj organizaciji TK Iskra teen, a prema Kalendaru TSBiH.
Polaganje cvijeća
Prvog dana turnira u subotu u 13 sati Počasni odbor pod predsjedavanjem teniskog veterana Halida Bikića, predstavnici Veleposlaništva R. SLOVENIJE Aljaža Zupana i Maje Dobnikar, članovi SD Cankar, sportski prijatelji i obitelj položili su proljetno cvijeće na grob palog borca na groblju Sveti Josip na Koševu.
Tradicija
U dvadesetpet godina dugoj tradiciji održavanja turnira od ratne 1993. do 2016. godine u postolje prelaznog pehara Janovog matičnog kluba SK Željezničar upisivani su pobjednici, a na Memorijalu je učestvovalo skoro hiljadu tenisera i teniserki.
Jan Doršner (1969. - 1992.) je bio svestrani student III godine Mašinskog fakulteta slovenačkog porijekla, član reprezentacije BiH u alpskom skijanju, teniser i sarajevska raja. Poginuo je 2. decembra 1992. u Azićima kao pripadnik diverzantsko- izviđačkog voda Armije BiH na prvoj liniji odbrane grada gdje obližnja ulica nosi Janovo ime. Jedan je od stotinjak boraca koji su nedostatnim naoružanjem i životima tih tmurnih dana zaustavili nadiranje Mladićevih tenkova prema Stupskoj petlji.
Prozivka
Prozivka igrača bila je u subotu u 9 sati. Polufinalni i finalni mečevi bili su u nedelju u 10, 30 sati. Vrhovna sudinica i prva u BiH s međunarodnom sudijskom licencom Hana Mehmedagić ispred TSBiH testirala je naše teniske nade uoči nastupa u evropskoj konkurenciji.
Podrška i nagrade
Memorijalni turnir, uz SD “Cankar”, tradicionalno pomažu institucije kulture i sporta kao i Janova generacija kako bi se za osam prvoplasiranih obezbjedio nagradni fond u visini od 2.000 KM, diplome i pozlaćene medalje sa siluetom grada Sarajeva.
Čestitke i zahvala
Poštovanoj i strpljivoj dvadesettrojici seniora, suorganizatorima i gledaocima na XXV Janovom MEMORIJALU 29. - 30.aprila 2017. - veliko priznanje na učešću !
Još jednom čestitke pobjedniku Franji RASPUDIĆU TK Međugorje kome je u finalu predao zbog povrede Faris ZUKIĆ TK Mostar Stari grad.
Hvala na dolasku iz SLOVENIJE Martinu KONTE, Ljubljana i iz ŠVEDSKE Samiru BJELANOVIĆU, Štokholm te Nikiti MAZURAN TK Mostar (RUSIJA).
Zajednički uspjeh je tim veći što je zaprijetila cjelodnevna kiša sa susnježicom na blizu 0 stepeni i što su svi mečevi odigrani pod balonima TK HEAD i TK SPORTING.

Obitelj Doršner

      
 

DINA MAKSUMIĆ U RADIJSKOJ EMISIJI „SLOVENCEM PO SVETU“ NA 1. PROGRAMU RADIA SLOVENIJA

14.4.2017. se u široj javnosti ponovo čuo naš glas. Aktualne aktivnosti našega društva je u radijskoj emisiji „Slovencem po svetu“ predstavila Dina Maksumić, podpredsjednica društva. Opisala je prošle i najavila buduće aktvnostu u društvu. Naglasak je bio na našoj tradicionalnoj Uskrsnoj radionici i redovni skupštini društva, a i o događajima, koji će se održati u okviru „Cankarovih dana“. Sa Dinom je razgovor vodila novinarka Lili Brunec. Poslušajmo od 44. do 51. minute:
http://radioprvi.rtvslo.si/2017/04/slovencem-po-svetu-114/

 

REDOVNA SKUPŠTINA SD „CANKAR“

12.42017. se u Galerijskoj dvorani Samostana Sv. Ante održala redovna skupština Slovenskog društva „Cankar“. Predsjednik Skupštine bio je g. Zoran Doršner. Za svečani početak skupštne pobrinuo se naš MePZ „Camerata Slovenica“ i nakon svake pjesme dobio zaslužen aplauz. Nastavili smo sa usvajanjem dnevnog reda, izborom funkcija za djelovanje skupštine, prezentacijom financijskih i drugih izvještaja za 2016. godinu, planiranim aktivnostima za tekuću godinu, zamjenom nekih članova u organima društva, glasanjem i ostalim aktivnostima. Učesnici skupštine bili su aktivni i na svakoj temi se razvila diskusija, što je uticalo da je skuština trajala malo duže. Pored naših članova na skuštini bili su prisutni i predstavnik italjanske manjine iz Sarajeva i predstavnica Veleposlanstva Republike Slovenije, također iz Sarajeva. Nakon zvaničnog dijela nastavili smo druženje uz sok i pecivo.
      

SUSRET SA PREMIJEROM DR. CERAROM NA VELEPOSLANSTVU REPUBLIKE SLOVENIJE U SARAJEVU

10.04.2017. se je u sklopu zvanične posjete Bosne i Hercegovine predsjednik Vlade R. Slovenije dr. Cerar susreo sa predsjedujućima in zamjenicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, sa članovima Predsjedništva BiH, sa gradonačelnikom Sarajeva, ogledao si centar Sarajeva i imao predavanje na Fakultetu za političke nauke Univerziteta u Sarajevu. Na kraju zvanične posjete bilo je i druženje premijera sa predstavnicima slovenskog gospodarstva u BiH, slovenskim vojnicima, a i sa slovenskom zajednicom iz BiH, gdje su bili prisutni i članovi Slovenskog društva „Cankar“.
  

USKRSNA RADIONICA U PROSTORIJAMA DRUŠTVA

Uskršnja radionica, subota 9. 4. 2017.
Kreativna radionica SD Cankar
I ove godine smo se družili na uskršnjoj radionici. Uz smijeh, pjesmu i dobro raspoloženje naši najmlađi su uz malu pomoć odraslih članova uživali u bojenju jaja. Ovoga puta smo si pustili maštu na volju i pored tradicionalnih pisanica probali nove tehnike: dekupaž, kao i kombinovanje novih tehnika farbanja. Ovaj put smo zbog mnogih obaveza u radu samog društva, radionicu održali nešto ranije nego je to običaj. Sa veseljem smo iskoristili tu priliku i naša šarena, vesela jaja podijelili članovima SD Cankar koji su prisutvovali Skupštini društva, održanoj u srijedu 12. aprila 2017.
   

MASKENBAL ( PUSTOVANJE ) U PROSTORIJAMA DRUŠTVA

I ove godine je Slovensko društvo „Cankar“ proslavilo pustovanje, ovaj put u organzaciji likovne sekcije. Članice sekcije (njih 15) pod vodjstvom akademske vajarke Elme Mujezinović-Čaušević su se sastale najprije 18.02.2017. kad su u lijepoj atmosferi druženja i kreativnosti najprije poslušale prezentaciju o tradicionalnom proslavljanju pustovanja u Sloveniji koju je pod supervizijom Melite Osmanagić pripremila članica likovne sekcije Jelena Šehović, a potom su pristupile izradi maski za pusta, što je potrajalo nekoliko sati uz veselje, smijeh i puno divnih ideja i zamisli. Pustovanje se proslavilo 25.02.2017. u prostorijama Slovenskog društva Cankar. Jele su se krofne i keksi, pio sok od jabuke, slikali smo se sa maskama i sve u svemu ogromno smo uživale. Ovaj put nismo birale najljepšu masku jer su nam sve bile prelijepe. Idemo u susret gregorjevu i jurjevanju i unaprijed se radujemo svemu lijepom što nam donosi kreativni rad i predivno druženje u našem društvu.
Članice likovne sekcije Slovenskog društva „Cankar“

DANI SLOVENSKE KULTURE S PJESNIKINJOM BARBAROM KORUN

U Sarajevu smo povodom obilježavanja Slovenskog kulturnog prazika pipremili »Dane slovenske kulture s pjesnikinjom Barbarom Korun«. Projekt sastavljen iz tri događaja organizirali su Lektorat slovenskog jezika ( Odsjek za slavenske jezike i književnost na FF, UNSA ), Slovensko društvo »Cankar« Sarajevo i Veleposlanstvo Republike Slovenije u Sarajevu.
U četvrtak, 16.2.2017. pjesnikinja Barbara Korun predstavila se na Filozofskom fakultetu i to sa predavanjem »Pjesnikinje o pjesnikinjama ili suvremena slovenska poezija kako je žene pišu«. Događaju prisustvovalo je 45 slušatelja, prije svega polaznici tečaja slovenskog jezika, studenti slovenskog jezika i članovi SD »Cankar«.
U petak, 17.2.2017. Barbara Korun bila je gošća u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti na literarnoj večeri, koju je vodio mag. Pavel Ocepek i tu su sudjelovale studentica klavira Nadija Delimustafić ( također studentica slovenskog jezika ) i studentica flaute Danijela Avramović sa izvedbom kratkih sanata Mozarta, Beethovena, Bacha, Shostakovicha i Debussyja. Uz razgovor i čitanje nedavno objavljene poezije »Između« su se za iznenađenje večeri pobrinule silistica sarajevske opere sapranistica Aida Čorbadžić i violinistica sarajevske filharmonije prof. Tatjana Romanić, koje su se predstavile sa arijom »Mati Tereza nuni novinki«. Za preijevod posebno izabranih dijelova poezije zaslužan je student slovenskog jezika Dejan Tešić.
U subotu, 18.2.2017. je literarna večer s pjesnikinjom Barbarom Korun protekla u novim prostorijama Veleposlanstva Republike Slovenije u Sarajevu, u dvorani, koja je nazvana po slovenskoj slikarki Ivani Kobilici, koja je između 1897. i 1905. godine živjela i djelovala u Sarajevu. Taj događaj je kroz razgovor vodio mag. Pavel Ocepek. Čitanje poezije obogatio je nastup MePZ »Camerata Slovenica«, koji djeluje u sklopu Slovenskog društva »Cankar« i ponovo sopranistica Aida Čorbadžić i violinistica Tatjana Romanić.
Nakon kulturnog programa uslijedilo je druženje uz razgovor, vino, sok i skromnu zakusku, za taj dio pobrinulo se veleposlanstvo i članice SD »Cankar«. Posječenost svim ovim događajima bila je dobra, bilo je preko 180 posjetitelja. Cijeli projekt su financijski poduprli: Centar za slovenski jezik, Ministarstvo Republike Slovenije za vanjske poslove, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, Veleposlanstvo Republike Slovenije u Sarajevu i Odsjek za slavenske jezike i književnost FF, UNSA.

Članak sastavio: mag. Pavel Ocepek

POSJETA PRIREDBE U KAKNJU

11.2.2017. odazvali smo se pozivu Slovenskog udruženja građana „Jožef Špringer“ Kakanj, te uzeli učešće na proslavi obilježavanja 25 godina postojanja SUG „Jožef Špringer“. Nakon bogatog kulturnog programa pogledali smo slikarsku izložbu autora Zvonka Ostojića i ručne radove članica domaćeg udruženja. Poslije zvaničnog dijela nastavili smo druženje na zajedničkoj večeri. Posječenost priredbi bila je dobra, pored domaćina, bili su: predstavnici slovenskih društava iz BiH, predsjednik Saveza „Europa sad“, predstavnici Veleposlanstva Republike Slovenije iz Sarajeva te mediji.

PONOVO U ETERU NA RADIU SLOVENIJA 1. PROGRAM

13.1.2017. ponovo se čuo naš glas u radijskoj emisiji „Slovencima po svijetu“. Urednik Jure Čokl razgovarao je Samom Čolakom, glavnim tajnikom Slovenskog društva „Cankar“ u Sarajevu. Teme razgovora bile su niske temperature, koje su zadnjih dana zahvatile bosansku – hercegovačku prestolnicu, te aktualne i planirane ovogodišnje aktivnosti u društvu. Poslušajmo od 49. do 53. minute:
http://radioprvi.rtvslo.si/2017/01/slovencem-po-svetu-101/

PRETPRAZNIČNO DRUŽENJE FORUMA MLADIH U PROSTORIJAMA DRUŠTVA 

26.12.2016. smo se u prostorijama društva sastali mladi i malo stariji sa razlogom da malo popričamo o aktivnostima u ovoj  godini, koja je na izmaku, a u isto vrijeme da jedan drugome poželimo sve najbolje u nadolazečoj godini. Ovo druženje je bilo već ranije u planu, ali smo ga  morali preložiti radi proba zbora i djelomice je to uticalo na slabiji odaziv mladih. U svakom slučaju je atmosfera bila ugodna. Pričali smo o Božićnim i novogodišnjim običajima u Sloveniji, te pogledali ilustriranu knjigu Slovenski narodni običaji ( prikupljeni običaji skupine autora ). Istodobno se u prostorijama društva održala likovna radionica, na kojoj su djeca pravila čestitke, koje će kasnije pokloniti člaovima društva. Učesnici druženja donijeli su tradicionalne Božićne kolače i savijaču od oraha i još neke druge domaće specialitete, koje idu uz Božićni vočni kruh i naravno vinski čaj. Hvala svima na prijatnom druženju, a do skorog viđenja sretnooo!!!
 

GOSTOVANJE DINE MAKSUMIĆ NA TV VOGOŠĆA U EMISIJI
“OTVORENI PROGRAM”

19.12.2016. odazvali smo se pozivu TV Vogošće i gostovali u emisiji “Otvoreni program”, gdje je Podpredsjednica SD “Cankar”, Dina Maksumić predstavila značajne aktivnosti društva, koje su se održale u tekućoj godini. Pa pogledajmo od 1.02.23 do 1.27.46. minute:

https://www.youtube.com/watch?v=OQJcK91cXVI&list=PLmWw30hzpJASdzsWD0wiKVy3t58071lEF&index=2 

 

BOŽIĆNI KONCERT U CRKVI SV. LUKE EVANGELISTA SARAJEVO

11.12.2016. smo kao nastupajući, suorganizatori i naravno kao gledatelji uzeli učešće na Božićom koncertu u crkvi Sv. Luke Evangelista. Glavni organizator priredbe bio je Tamburaški orkestar “Lira” i pored njih su nastupili: VIS evanđeoske crkve “Koševsko brdo”, Bend “Veritas”, MePZ “Camerata Slovenica” i solisti: Katarina Tvrtković, Martina Milošević, Filip Milošević. Pored nastupajućih su koncert poduprli još: Slovensko društvo “Cankar”, crkva Sv. Luke Evangelista i Ferrari Club BiH. Priredba je protekla u ugodnoj atmosferi i samo ustrajni su izdržali do konca, jer u crkvi je bilo doista hladno. Voditelji priredbe bili su Inga Tvrtković i Slavko Hadžić. Poslije koncerta nastavili smo druženje uz sok i vino u toploj dvorani župnog ureda.
         

SUSRET PREDSTAVNIKA SLOVENSKIH DRUŠTAVA U BIH POD MOTOM
“SLOVENCI, UPOZNAJMO SE”

10.12.2016. bio je u Zenici realiziran događaj ili t.z. projekt Saveza “Europa sad” sa motom “Slovenci, upoznajmo se”, gdje su se susreli predstavnici slovenskih društava u BiH, a o svemu je brinuo domaćin Slovensko društvo “Encijan” iz Zenice. Bio je to prvi događaj takve vrste i  druženje Slovenaca u Domu penzionera Zenica proteklo je u veseloj i zabavnoj atmosferi. Prije početka manifestacije bilo je otvorenje slikarske izložbe izabranih radova sa “Regionalne likovne kolonije u Tuzli”. Uslijedio je kulturni program, gdje su nastupili: ŽPZ “Slovenčice” iz Tuzle, folklorni ansambrl slovenskog društva iz Kaknja sa spletom slovenskih igara i učenici dopunske nastave sloveskog jezika iz Zenice. Poslije zvaničnog dijela bilo je vrijeme kasnog ručka, razgovora, pjesme i  plesa uz vesele melodije orkestra i tako sve do kasnih večernjih sati.
       

DAN OTVORENIH VRATA U SD “CANKAR”

02.12.2016. imali smo taj Veseli dan kulture ili t.z. Dan otvorenih vrata, tom prigodom bila su vrata našega društva, isto kao što je običaj kod kulturnih draštava u Sloveniji, otvorena cijeli dan u smislu obilježavanja 3. decembra, dana rođenja slovenskog pjesnika Franca Prešerna. Na Danu otvorenih vrata širu javnost i građanstvo obavještavamo o našim aktivnostima i planovima.  Događaj je bio najavljen na Radiu Federacije BiH. U sklopu Dana otvorenih vrata bila je na ogled izložba našeg dokumentacijskog centra “Radničko kulturno društvo Cankar, 1934 – 1951”. Odziv medija, a i šire sarajevske javosti bio je dobar, mada smo sa ovim obilježavanjem radi drugih obaveza požurili za jedan dan.
     

SAVJETOVANJE »MLADI U TRANSNACIONALNIM POVEZIVANJIMA: PRIMJER SLOVENAČKIH ISELJENIKA U BIH«

19.11.2016. pisustvovali smo događaju, gdje je Udruženje Slovenaca »Triglav« Banja Luka je, u saradnji sa Društvom za razvijanje dobrovoljnog rada Novo mesto i Institutom za slovenačko iseljeništvo i migracije ZRC SAZU, organizovalo savjetovanje za mlade. Tema savjetovanja, koje je bilo održano 19.11.2016.godine u Banja Luci, bila je  »Mladi u transnacionalnim povezivanjima: primjer slovenačkih iseljenika u BiH«.
Ovo savjetovanje je, zapravo, bilo nastavak odlično organizovanog savjetovanja koje je bilo održano u junu 2016. godine u Novom mestu.

TRADICIONALNO MARTINJE U SARAJEVU

12.11.2016. bila je u Grand Hotelu Sarajevo organizirana naša najveselija i jedna od masovnijih priredbi u toku godine, Martinje, gdje se uz posebno pripremljenu večeru i uz živu glazbu zabavljamo sve do kasnih večernjih sati. Taj veseli događaj tradicionalno organiziramo zajedno sa Društvom za razvoj dobrovoljnog rada iz Novog mesta i Grand Hotelom Sarajevo. Nakon pozdravnih govora Predsjednice društva, Veleposlanika i kratkog nastupa naših animatora, te dodjeli simboličkih poklona dugogodišnjim članovima društva, uslijedila je zajednička zdravica i večera, a poslije odmah ples uz živu glazbu mladog sastava “Žmurek” iz Novog mesta. U kasnim noćnim satima smo se ugodno umorni i puni dobrih dojmova polako razišli. 
           

KREATIVNA RADIONICA U PROSTORIJAMA DRUŠTVA

12.11.2016. se u prostorijama društva održala druga kreativna radionica, gdje su učesnici bili naši članovi različitih starostnih skupina. Rezultati radionica ili t.z. proizvodi će biti uskoro vidljivi na izložbi u prostorijama društva, ali samo jednom, jer će neke kreacije brzo ići u upotrebu što je i bio cilj radionica.
 

GOSTOVANJE NA RADIU FEDERACIJE BiH

8.11.2016. odazvali smo se pozivu urednice Radia Federacije BiH, gđe. Aide Hadžiabdić, te gostovali u radijskoj emisiji “Porodične teme”. Predstavili smo prošle i buduće aktivnosti u SD “Cankar”, slovenske običaje, navike, slovensku kulinariku i naše sadašnje veze sa Slovenijom. Naše društvo su predstavljali: Melita Osmanagić, članica Upravnog odbora, Tomislav Krzyk, podpredsjednik Skupštine i Samo Čolak, glavni tajnik SD “Cankar”. 
  

KESTENIJADA

22.10.2016. se nakon vanredne skupštine nastavilo druženje članova i drugih gostiju na našoj tradicionalnoj kestenjadi, gdje učešće pored našeg članstva uzmu i druga manjinska društva iz Sarajeva ( Italijani, Česi, Makedonci ). Moglo bi se reći da je to neke vrste međunarodno druženje, gdje se konzumira kesten, vino, sok i specijaliteti iz domaće kuhinje, a i prilika da se zapjeva. Ove godine su za glazbeni program bili zaduženi članovi grupe “Veritas”, a vokalnu potporu dali dali su im članovi MePZ “Camerata Slovenica”. Treba naravno pohvaliti ekipu SD “Cankar” za dobru pripremu, organizaciju druženja, koje se kao i prošle godine održalo zbog hladnog vremena u dvorani Samostana Sv. Ante na Bistriku.
          

VANREDNA SKUPŠTINA SD “CANKAR”

22.10.2016. u 16 sati, se u Galerijskoj dvorani Samostana Sv. Ante, održala vanredna skupština Slovenskog društva “Cankar”, gdje je glavna namjera bila usvajaje financijskog izvještaja Nadzornog odbora za poslovanje u 2015. godini, taj izvještaj nije bio usvojen na proljetnoj redovnoj skupštini, a trebalo je i to realizirati do kraja ove godine. Naredna točka dnevnog reda bilo je opći izvještaj Upravnog odbora SD “Cankar”o prošlim i budućim događajima, te ostale aktualnosti, koje bi zanimale članstvo. Skuptini je predsjedavao Zoran Doršner i pored našega članstva učešće su uzeli članovi društva “Češka beseda”, predstavnica Slovenskog veleposlanstva, Barbara Beričič i predstavnik Udruženja građana italijanskog porijekla Sarajevo, Bruno Palestra. Rasprave nije bilo, pa je skupština brzo završila. Uslijedilo je druženje uz vino, kesten i pjesmu.
     

PREDSJEDNIK FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE MARINKO ČAVARA RAZGOVARAO S PREDSTAVNICAMA SLOVENSKOG DRUŠTVA CANKAR

11. listopada. 2016.
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao je s predstavnicama Slovenskog kulturnog društva Cankar koje se bavi organizacijom kulturnih događanja i susreta, davanjem preporuka za dobivanje slovenskog državljanstva i stipendija, organiziranjem tečajeva slovenskog jezika.
Predsjednica društva Cankar Verica Džindo i potpredsjednica Dina Maksumić upoznale su Predsjednika Federacije BiH s radom društva i njihovim djelovanjem u BiH čiji je osnovni cilj njegovanje slovenskog jezika i kulture, tradicije i običaja, te održavanje kulturne veze s Republikom Slovenijom. Istaknule su da je nedostatak adekvatnog prostora i financiranje rada veliki problem u funkcioniranja društva Cankar, te da društvo Cankar nije prepoznato ni u jednom proračunu.
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara istaknuo je da je potrebno naći sustavna rješenja koja će osigurati funkcioniranje i aktivnosti društava nacionalnih manjina u Federaciji BiH i BiH, te da će se osobno založiti za to.

NAŠE UČEŠĆE NA OTVORENJU NOVIH SLUŽBENIH PROSTORIJA VELEPOSLANSTVA REPUBLIKE SLOVENIJE U SARAJEVU

10.10.2016. bilo smo pozvani i uzeli učešće na zvaničnom otvorenju novih prostorija veleposlanstva Republike Slovenije u Sarajevu. Bili smo prisutni sve od protokolarnog otvorenja od strane predstavnika Republike Slovenije ( Nj. Eks, mag. Iztok Grmek, Veleposlanik Republike Slovenije u BiH, Karel Erjavec, Ministar spoljnih poslova Vlade R. Slovenije ) i predstavnika Bosne i Hercegovine ( Igor Crnadak, spoljni minister Vijeća BiH i Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH ) pa do opuštenog razgovora sa prijateljima iz drugih slovenskih društava. U međuvremenu smo pogledali nove prostorije Veleposlanstva. Među posjetiteljima moglo se vidjeti predstavnike diplomatskog zbora, te predstavnike brojnih institucija iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.  
     

POSJETA DODJELI PRIZNANJA PANDUR THEATERS NA MESS-U

3.10.2016. bili smo pozvani i uzeli učešće u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo na dodjeli priznanja Zlatni lovorov vijenac međunarodni teaterskoj organizaciji Pandur.Theaters za doprinos umjetnosti teatra. O svaralaštvu Tomaža Pandura govorili su Giorgio Ursini Uršič i Dino Mustafić, a mi smo poslije zvaničnog dijela popričali sa Violetom Tomić i ostalim Slovencima. Više o tome na:
http://www.mess.ba/2016/

     

NAŠ GLAS NA KATOLIČKOM RADIU POT-I

24.9.2016. odazvali smo se pozivu urednika radijske emisije Pot-I, te slovenskim i BH slušateljima predstavili Slovensko društvo “cankar”, organiziranost slovenskih društava iz BiH u Savez “Europa sad” i aktivnosti u našem društvu. Sa urednikom navedene emisije, Albinom Škrablom, pričao je Samo Čolak, glavni tajnik SD “Cankar”. Poslušajmo od 36.30. do 54.30. minute:

https://jumbo.iskon.hr/dl/0c6b2af3-cc69-4fe5-acb5-32d01518903f

POČETAK PROBA U SEZONI 2016./2017. ZA MePZ “CAMERATA SLOVENICA”

23.9.2016. se u prostorijama SD “Cankar”održao sastanak našega zbora “Camerata Slovenica”, gdje smo provjerili članstvo zbora, pozdravili nove pjevače, obnovili pravilnik zbora, odredili termine za probe, te predstavili plan nastupa u novoj sezoni. Predstavnici Upravnog odbora SD “Cankar” pozdravili su naše pjevače i zaželjeli im puno uspješnih nastupa u novoj sezoni.
   

DRUŽENJE SA SLOVENSKIM I BH LJEKARIMA

16.9. i 17.9.2016. smo Slovenci iz SD „Cankar“ bili takozvana veza između slovenskog i BH ljekarskog udruženja, gdje smo se iskazali kao dobri domaćini. Ljekarska komora Kantona Sarajevo je u suradnji sa Udruženjem „Rane u BiH“ kao goste pozvala svoje kolege ljekare iz Opće Bolnice Murska Sobota i Opće Bolnice dr. Jože Potrč iz Ptuja. Mi smo u svemu tome imali ulogu suorganizatora, vodića i savjetnika.
Prvi dan smo zemljake dočekali ispred hotela, te zajedno sa njima otišli na prijem u Slovensko Veleposlanstvo, gdje je Nj. Eks. mag. Iztok Grmek predstavio ulogu, značaj i aktivnosti Slovenskog Veleposlanstva u BiH i Sarajevu. U nastavku je Prim. dr. Fahrudin Braco Kulenović ( Predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo ) predstavio djelovanje Udruženja „Rane u BiH“ i usput najavio međunarodni projekt, 4. Euro-azijski Forum, koji će se ove jeseni održati u Sarajevu. Nakon zvničnog dijela smo poveli Slovence na ogled Baščaršije.
Drugi dan smo uzeli učešće na zajedničkoj radionici u konferenčnoj sali Hotela Holiday, gdje smo predstavili aktivnosti SD „Cankar“ i tom prilikom predstavnicima oba udruženja predali simbolične darove, a zemljacima zaželjeli lijep provod u Sarajevu i sretan povratak kući.

RADNI SASTANAK U PROSTORIJAMA DRUŠTVA

7.9.2016. se u 17 sati u prostorijama društva održao sastanak, na kojem su prisustvovali: Marjan Cukrov ( predstavnij Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence po svijetu ), Marko Koprivc ( predstavnik Ministarstva za obrazovanje, znanost  i sport, Barbara Beričič ( Savjetnica na Veleposlanstvu Republike Slovenije u Sarajevu ), Ana Pulko i Mateja Kregar ( bivša i aktualna učiteljica slovenskog jezika i kulture u BiH ), Verica Džindo ( Predsjednica SD “Cankar” ), Dina Maksumić ( Podpredsjednica SD “Cankar ), Elvisa Šunje ( članica UO SD “Cankar ) i Samo Čolak ( Glavni tajnik SD “Cankar” ). Dnevni red nije bio dugačak, ali smo razgovarali o najbitnijim aktualnim temama, te dogovorili zajedničke aktivnosti za tekuću i narednu godinu. Naredni susret planiramo realizirati u oktobru. 
 

LOGOROVANJE DJECE SLOVENSKOG PORIJEKLA –
BOČICA, OD 25.8. DO 27.8.2016.

Od 25.8. do 27.8.2016 se održalo tradicionalno Logorovanja djece slovenskog porijekla iz BiH na Bočici kod Kaknja. To je višegodišnji projekt Saveza slovenskih društava iz BiH “Europa sad” i ovoga puta domaćin i organizator bilo je Slovensko društvo “Jožef Špringer” iz Kaknja, koje zalužuje sve pohvale na dobroj organizaciji i angažiranosti. Među mladim učesnicima logorovanja na Bočici bili su i naši članovi. Neki od njih su prvi put učestvovali na ovakvom edukativno-zabavnom događaju i po njihovoj priči možemo zaključiti da su su se dobro proveli. 
          

KONCERT GORIŠKOG OKTETA “VRTNICA” U CRKVI  SV. FRANJE NA DOBRINJI

26.6.2016. trajalo je još obilježavanje Dana državnosti Republike Slovenije, ovoga puta malo drugačije, gdje je glavni nosilac proslave bio Goriški oktet “Vrtnica” ( u prijevodu ruža ) i mjesto događaja Crkva Sv. Franje, koja se nalazi u sarajevskoj župi Dobrinja. Manifestacija bila je planirana i dogovorena između SD “Cankar”, Goriškim oktetom “Vrtnica” i naravno župnikom fra. Perom Karajicom, koji se stvarno pokazao kao dobar domaćin. Oktet je sakralni program djelomice otpjevao rokom mise, a drugi dio nakon mise. Publika je bila oduševljena njihovim nastupom, među vjernicima bilo  je puno naših članova. Nakon zvaničnog dijela nastavili smo druženje u dvorani i tamo se ponovo zapjevalo, ali ovaj put slovenske narodne pjesme. Bio je to zadnji dan druženja sa našim prijateljima iz Nove Gorice, poslije nastupa morali su krenuti. Pozdravili smo se uz obećanje da se uskoro vidimo u Sloveniji.
     

PROSLAVA ZA DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE U SARAJEVU

25.6.2016. se u 19 sati u franjevačkom međunarodnom studentskom centru Sarajevo održala proslava za Dan državnosti Republike Slovenije, praznik, koji se obilježava u Slovenskom društvu “Cankar” od 1993. godine. Suorganizatori i nastupajući na priredbi bili su Slovenistično društvo “Nova Gorica”, oni su vodili priredbu i Goriški octet “Vrtnica”, a SD Cankar je preuzeo organizacijski dio proslave. Bio je to lijep recitacijsko glazbeni događaj. Primorci su se doista kvalitetno predstavili, jer svaka točka bila je nagrađena bučnim aplavzom. Koordinator i prevoditelj priredbe bila je Melita Osmanagić. Prisutni na priredbi bili su: predstavnici Slovenske vojske, Slovenskog veleposlanstva, naši članovi, prijatelji i mediji. Nakon zvaničnog dijela uslijedilo je druženje u predvoru dvorane gdje se ponovno zapjevalo.
          

NAJAVA PROSLAVE ZA DAN DRŽAVNOSTI R. SLOVENIJE NA RADIU FEDERACIJE BiH

24.6.2016 se u popodnevnim satima ponovo čuo naš glas na Radiu Federacije BiH. Glavni tajnik SD „Cankar“, Samo Čolak, je slušateljima objasnio značaj praznika i usput ih pozvao na proslavu za Dan državnosti Republike Slovenije, praznik, koji u SD „Cankar“ obilježavaju od 1993. g. dalje. Proslava će se održati 25.6.2016 u 19 sati u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru Sarajevo. Također je najavio nastupajuće na priredbi, posebice nosioce proslave, Goriški oktet „Vretnica“ ( u prijevodu ruža ) i nadamo se da je potaknuo dovojno zanimanja za dobar odaziv.
 

OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE U REZIDENCIJI SLOVENSKOG VELEPOSLANIKA U BiH, G. IZTOKA GRMEKA

21. 6. 2016. s početkom u 18 sati smo prisustvovali obilježavanju Dana državnosti Republike Slovenije u rezidenciji Ambasadora u Sarajevu. Kao domaćini vrtne zabave su nas na samom ulazu dočekali Nj. Eks. Ambassador Iztok Grmek sa suprugom Majom Dobnikar i Vojni ataše pukovnik Žarko Henigman sa suprugom Alenkom Henigman. U isto vrijeme bilo je to obilježavanje Dana Slovenske vojske. Naša članica, mezzosopranistica Mateja Čarman Skelo uz pratnju tria gudala, Zdravljicom je zvanično započela proslavu, nakon čega je uslijedio govor Ambasadora u kojem je ukratko opisao značaj praznika, kao i dobre prijateljske odnose između Slovenije i Bosne i Hercegovine. Nastavilo se opuštenim druženjem uz vrtnu zakusku. Ponovno smo se susreli sa prijateljima, Slovencima iz Tuzle, Zenice, Kaknja, Breze i našim članovima. Razmijenili smo novosti, osvježili i sa prvim mrakom krenuli kući.
     
                                                                      

SVEČANO POLAGANJE CVIJEĆA NA ŠTANDEKEROVU SPOMEN POLOČU

16.6.2016. položili smo zajedno sa predstavnicima Slovenskog Veleposlanstva i predstavnicima Općine Novi Grad Sarajevo cvijeće na spomen ploču slovenskog novinara Ive Štandekera, koji je poginuo kao vojni reporter iz opkoljenog Sarajeva. To svečano obilježavanje održavamo godinama zajedno sa Slovenskim Veleposlanstvom iz Sarajeva. Nadamo se da će uskoro pokojni Štandeker dobiti svoju ulicu u Sarajevu, postupak je u toku.

LJETNO DRUŽENJE U PROSTORIJAMA SD “CANKAR”

9.6.2016. smo u prostorijama društva organizirali druženje dviju sekcija, MePZ “Camerata Slovenica” i “Foruma mladih”, kojima su se pridružili ostali članovi i tako popunili kapacitet prostora. Obje sekcije odlaze na zasluženi odmor sve do septembra, pa smo tom prigodom organizirali skromnu zakusku, druženje, gdje se uz zvukove gitare zapjevalo. Iza nas je uspješna i bogata sezona. Obje sekcije bile su dostojan predstavnik društva na raznim manifestacijama u Tuzli, Novom Sadu, a najviše pred domaćom sarajevskom publikom. Pored ostalog na druženju bile su dogovorene i neke aktivnosti za septembar.
      

POZORIŠNA KOMEDIJA „ NI LOPOV VIŠE NE MOŽE POŠTENO KRASTI“ U FMSC SARAJEVO

4.6.2016. bili smo domaćini Dramskoj skupini KPD Bazovica iz Rijeke, te zajedno sa njima organizirali ogled pozorišne komedije „Ni lopov više ne može pošteno krasti“ u realizaciji navedene dramske skupine. Bilo je lijepo ponovo sresti stare prijatelje, a još više nas je obradovala najava pozorišne predstave, jer godinama nismo nešto slično umali u okviru redovnih aktivnosti. Na ogled predstave pored naših članova došli su još članovi slovenskog društva iz Kaknja i predstavnici Slovenskog veleposlanstva iz Sarajeva. Poslije predstave nastavili smo sa druženjem u prostorijama našega društva.
     

CJELOVEČERNJI KONCERT MePZ “CAMERATA SLOVENICA”

28.5.2016. bila je u dvorani Franjevačkog medunarodnog studentskog centa Sarajevo realizirana i zadnja priredba ovogodišnjih “Cankarovih dana 2016.”, Cjelovečernji koncert našega MePZ “Camerata Slovenica”. Pored bogatog programa zbora učešće na manifestaciji uzeli su i članovi Foruma mladih SD “Cankar”, koji su nastupili sa recitacijama Toneta Pavčka i Franceta Prešerna. Voditeljica priredbe bila je Melita Osmanagić. Oboje nastupajuće moramo pohvaliti, njihov nastup je doista bio kvalitetan.
      

Gostovanje SD Cankar Sarajevo –Zbor Camerata Slovenica i Forum mladih SD Cankar Sarajevo kod prijatelja Kredarica-Društvo Slovenaca, Novi Sad , u okviru manifestacije Dani slovenske kulture, gospodarstva i turizma, Kredarica-Društvo Slovenaca, Novi Sad, 19.05.-21.05.2016.

Na ljubazan poziv Društva Slovenaca Kredarica smo sa veseljem odgovorili, pogotovo što je ovo prvo gostovanje SD Cankar Sarajevo sa svojim programima kod jednog slovenskog društva u R Srbiji.
Odlučili smo se predstaviti sa bogatim repertoarom našeg zbora Camerata Slovenica, pod ravnanjem našega mladoga i talentovanoga dirigenta, Fuada Šetića, kao i sa kratkim poetskim recitalom Foruma mladih SD Cankar.
 
Na put smo krenuli 20.05. ujutro i stigli u Novi Sad u kasnim poslijepodnevnim satima. Smjestili smo se u hotelu i slobodno popodne su članovi zbora i mladi iskoristili da razgledaju mjesto, koje ih je oduševilo ljepotom i čistoćom.
U subotu, 21. 05. su članovi Foruma mladih otišli na sjedište društva i pridružili se dvjema radionicama, koje je vodila učiteljica dopunske nastave slovenskog jezika i kulture u Novom Sadu, nama još od ranije znana, draga Rut Zlobec. Radionice je pomagala izvoditi i Melita Osmanagić, koordinatorica Foruma mladih SD Cankar.
Prva radionica, u kojoj je učestvovala mladja grupa, je bila posvećena praznovanju Sv. Jurija i izradjivali smo ukrašene obredne grančice i šešire i odjeću za Jurija i to od grana, lišća  i ukrasnih traka. I naravno, uz razgovore o prazniku, o običajima u Sloveniji, uz šalu i uz smijeh.
Drugu radionicu su izveli stariji i to podijeljeni u dvije grupe, sastavljali su program koji žele realizirati u sljedećem susretu. Svaka grupa je  ponudila ono u čemu smatraju da mogu izvesti zanimljiv i kvalitetan program. Druženje je trajalo od 10 do skoro dva sata. Imali smo zadovoljstvo da su nam se , nakon nekog vremena, pridružili i predsjednica UO Kredarica, gdja. Elza Ajduković i član društva i polaznik tečaja prof.dr. sc.med. Aleksandar Cvejić.
 
Za vrijeme trajanja radionice, zbor je imao susret sa članovima UO Kredarica, uz prijatan razgovor i nezaobilaznu pjesmu, sklopila su se nova prijateljstva i dogovarala nova saradnja, pogotovo što je uz nas bila i naša predsjednica, Verica Djindo. Poslije toga su svi otišli na vodjeno razgledanje grada. Poslije ručka, zbor je imao probu u samom hotelu i napokon smo se u 18 sati otpremili na mjesto dogadjaja.
U 18 sati smo posjetili Poetsko veče , gosti su bili pjesnici iz Slovenije - Milan Petek Levokov in Jurij Paljk. Veče je bilo zanimljivo, jer su gosti svoju poeziju predstavili tako neposredno, uz blagi humor i pričajući i autobiografske zanimljivosti.
Nakon toga je slijedioo naš nastup.
 
Predsjednica društva, Verica Djindo, je u ime SD Cankar,  pozdravila sve prisutne. Nastup je vodila Melita Osmanagić i ukratko predstavila drušvo, njegove djelatnosti, a posebice djelatnosti zbora Camerata Slovenica.
 
Forum mladih (Mateo, Aneta, Martina i Violeta) je predstavio ukratko svoje djelovanje, a potom izveo petski recital, tačnije rečeno, malu dramsku izvedbu, na poeziju Toneta Pavčka i Franceta Prešerna. Pobrali su aplauze i sve simpatije.
 
Nakon toga je nastupio zbor i uspješno izveo svoj repertoar, koji je na žalost, zbog objektivnih razloga,  bio malo skraćen, ali je opet je bio bogat i reprezentativan (program u prilogu). I zbor i naš dirigent su pobrali sve pohvale i bili nagradjeni aplauzom.
Nakon našeg zbora je nastupio i zbor iz Ajdovščine i poslije završenog koncerta smo svi otišli na zajedničku večeru i druženje.
Dirigentica zbora iz Kredarice je pohvalila naš zbor i veoma joj se je svidio repertoar, a naš mladi dirigent joj je ljubazno izašao u susret i poklonio joj nekoliko notnih zapisa.
 
22. 05. , uoči povratka kući, odlučili smo posjetiti Petrovaradinsku tvrdjavu. Pogled sa tvrdjave je prelijep, sama tvrdjava i njena okolina takodjer. Poslije obilaska i kratkog predaha uz osveženje, krenuli smo kući, zadovoljni i prepuni lijepih utisaka.
 
Zasigurno će se saradnja sa Društvom Slovenaca Kredarica nastaviti, već su pali preliminirani dogovori o uzvratnoj posjeti njihovog zbora i njihovih mladih. Radujemo se tom ponovnom susretu i trudićemo se budemo jednako dobri domaćini kao što su i oni bili- ljubazni i srdačni.
 
Izvještaj sastavila Melita Osmanagić, 24.05. 2016. 
             
   

GOSTOVANJE U RADIJSKOJ EMISIJI „SLOVENCEM PO SVETU“

20.5.2016. ponovo se čuo naš glas u eteru na Radiju Slovenija 1. program, u emisiji „Slovencem po svetu“. Glavni tajnik, Samo Čolak naveo je prošle i buduće događaje, koji se održavaju u okviru „Cankarovih dana 2016.“. Naglasak bio je na „Koncertu slovenskih zborova“. Opisao je i aktivnosti unutar Saveza „Europa sad“ i suradnju između slovenskih društava u Bosni i Hercegovini. Poslušajmo od 38.50 do 45.39 minute:
http://radioprvi.rtvslo.si/2016/05/slovencem-po-svetu-67/

 

KONCERT SLOVENSKIH ZBOROVA U SARAJEVU

14.5.2016. u 19 sati se u Franjevačkom međunarosnom studentskom centru Sarajevo održao Koncert slovenskih zborova. Spomenuta manifestacija projekt je Saveza “Europa sad”, a domaćin i organizator bilo je Slovensko društvo “Cankar” iz Sarajeva. Nostupili su zborovi: Mepz “Slovenski dom” iz Zagreba, MePZ “Davorin Jenko” iz Banja Luke, ŽPZ “Slovenčice” iz Tuzle i MePZ “Camerata Slovenica”. Lijepo je bilo opet vidjeti stare prijatelje. Posjeta priredbi bila je dobra. Među prisutnim gledateljima bili su: predstavnici Slovenskog veleposlanstva iz Sarajeva, članovi slovenskog društva “Jožef Špringer” iz Kaknja,  Predsjednik Saveza “Europa sad”, Darko Mijatović, te naši članovi i prijatelji iz Sarajeva. Voditeljica bila je Dina maksumić. Na koncu su svi zborovi zajedno zapjevali Slovensku deželu od Benjamina Ipavca, što je koncertu dalo poseban čar. Nakon koncerta uslijedilo je druženje svih nastupajučih uz večeru i živu glazbu u Hotelu Imzit, gdje se opet pjevalo, jer ipak bilo je puno dobrih pjevača na jednom mjestu. Drugi dan poveli smo goste po centru Sarajeva i na kraju pozdravili se s njima, te poželjeli im sretan povratak kući. 
       

TRADICIONALNI ŠAHOVSKI TURNIR U SD CANKAR

8.5.2016 u popodnevnim satima se u prostorijama društva održao u sklopu „Cankarovih dana 2016.“ tradicionalni šahovski turnir, ovoga puta takmičili su se samo članovi SD „Cankar“. Za one koji ne znaju šah, paralelno bio je turnir u čovječe ne ljuti se. Najbolji u šahu bio je opet Goran Gliha, a najbolja u čovječe ne ljuti se Hened Borovac Bekaj. Pobjednicima bila je dodijeljena simbolička nagrada.

CANKAROVA TRIBINA - „IZAZOVI SADAŠNJEG VREMENA ZA  SLOVENSKU  MANJINU U BiH U KOMPARATIVNOJ PERSPEKTIVI“

7.5.2016. bila je u Galerijskoj dvorani Samostana Sv. Ante organizirana Cankarova tribina, naš tradicionalni događaj u okviru „Cankarovih dana 2016.“ i Dana Kantona Sarajevo. Aktualnu temu „Izazovi sadašnjeg vremena za slovensku manjinu u BiH u komparativnoj perspektivi“ predstavili su slovenski stručnjaci – istraživači iz tri vidika:
- Dr. Janja Žitnik Serafin ( Institut za slovensko iseljeništvo i migracije ), tema: Aktivnosti  i financiranje manjinskih kulturnih društava: poredjenje između Slovenaca u BiH i Bošnjaka u Sloveniji.
- Dr. Marijanca Ajša Vižintin (Institut za slovensko iseljeništvo i migracije ), tema: Uključenost slovenskih društava u Njemačkoj u lokalno okruženje, sa naglaskom na društvenim prostorijama, financiranju i multikulturalnim aktivnostima.
- Dr. Damir Josipovič ( Institut za nacionalna pitanja ), tema: Razlike u pravno-političkom položaju i teritorijalnoj zastupljenosti manjina u BiH i Sloveniji.
 Moderatorka tribine bila je Melita Osmanagić. Pored većeg broja naših članova učešće su uzeli: članovi češkog društva „Češka beseda“ iz Sarajeva, predstavnici Slovenskog veleposlanstva iz Sarajeva i Lektor slovenskog jezika mag. Pavel Ocepek. Poslije zvaničnog dijela razvila se konstruktivna diskusija, gdje su predavači odgovarali na pitanja publike.

NAJAVA CANKAROVE TRIBINE NA RADIJU FEDERACIJE BIH

5.5.2016. ujutro nazvali su nas sa Radija Federacije BiH, pa je glavni tajnik SD „Cankar“, Samo Čolak, uživo slušateljima u Jutarnjem programu najavio koja će biti tema na „Cankarovoj tribini“, ko će biti gosti, ko moderator, značaj tribine te pozvao slušatelje na učešće, jer tema je doista aktualna za BiH, pa i za šire okruženje.
 

SUSRET SA PRIJATELJIMA IZ UDRUŽENJA AVNOJ SLOVENIJA

30.4.2016. smo se u centru Sarajeva sastali sa prijateljima iz Udruženja „Avnoj Slovenija“ koji su nam tom prigodom poklonili 400 slovenskih knjiga i zahvaljujemo im na tome. Zajedno sa njima i članovima SUBNOR BiH poklonili smo se palima u NOB kod vječne vatre u centru Sarajeva.

REALIZIRAN JE XXIV. MEMORIJALNI TENISKI TURNIR „JAN DORŠNER“

Na 24. seniorskom teniskom Memorijalu “Jan Doršner” Mostarac Robert Raguž, 24.4.2016., osvojio je prelazni pehar i nagradu od 600 KM pobjedom nad prvim nosiocem Tuzlakom Miranom Pašićem u tri seta 6:3 3:6 7:6 (3). Samo po jedan brejk na obje strane i jedna dvostruka greška pri serviranju u tajbrejku odlučili su o pobjedniku i potvrdili dobru formu oba finalista pred predstojeće nastupe u internacionalnoj konkurenciji. Zbog nevremena finalni meč je odigran na tvrdoj podlozi u olimpijskoj dvorani Zetra.  U skromnijoj konkurenciji seniorki mlada Sarajka Lea Jesenković  je pobjedom s 6:1 6:2 nad Irmom Idrizović osvojila je titulu i 400 KM. Vrhovna sudinica turnira bila je Hana Mehmedagić, prva u TSBiH s internacionalnom ITF licencom. Nagradni fond od 2.000 KM Ministarstva KS i osam pozlaćenih medalja juvelirnice Sofić podijelilo je osam najboljih u jakoj konkurenciji 28 igrača i 5 igračica iz Tuzle, Banjaluke, Zenice, Mostara, Bugojna i Sarajeva.

PREDAVANJE „GMAJNA – SIMBOL SLOVENSTVA“ U RIJECI
KOD SLOVENSKOG KULTURNO PROSVJETNOG DRUŠTVA „BAZOVICA“

23.4.2016. se u Slovenskom domu u Rijeci održalo predavanje „Gmajna – simbol Slovenstva“, gdje je predavatelj bio naš član, stručnjak – istraživač, istoričar umjetnosti i sociolog, Husein Sejko Mekanović. Ova tema je interesantna za stručnjake, a i ua laike i više pozornosti ćemo joj posvetiti na drugom mjestu. Ponovo se pokazala dobra suradnja između SD „Cankar“ i SKPD „Bazovica“ i tim putem nastavljamo u junu, tada ćemo mi biti domaćin.

POLAGANJE PROLJETNOG CVIJEĆA NA GROB JANA DORŠNERA I POČETAK MEMORIJALNOG TENISKOG TURNIRA „JAN DORŠNER“

23.4.2016. smo na groblju Sv. Josip u Sarajevu položili proljetno cvijeće na grob velikog sportiste, dobrog studenta i heroja, Slovenca po porijeklu, Jana Doršnera, koji je izgubio život kao branitelj Sarajeva. Na svečanom polaganju prisustvovali su: članovi SD „Cankar“, predstavnici slovenskog Veleposlanstva iz Sarajeva i članovi Teniskog kluba „Iskra Teen“, gdje je i pokojni Jan bio član. U popodnevnim satima počinje na Koševskim teniskim terenima XXIV. Memorialni teniski turnir „Jan Doršner“, a to je i zvanični početak „Cankarevih dana 2016“, najvećeg projekta u toku godine, koji će biti sastavljen iz sva sportska i tri kulturna događaja.

SIMFONIČNI KONCERT MUZIČKE AKADEMIJE SARAJEVO

18.4.2016. odazvali smo se pozivu i posjetili Koncert Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, koji se održao u Domu oružanih snaga BiH. Među posjetiteljima bilo je puno naših članova, a neki od njih među nastupajućima, npr. sadašnji dirigent našega zbora Fuad Šetić i bivši dirigent Emir Mejremić. Moramo pohvaliti sve natupajuće na kvalitetnoj izvedbi. Događaj se održao u okviru Koncertne sezone 2015/2016 Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu sa naglaskom na 60. obljetnici akademije.
      

USKRSNI KONCERT U FMSC SARAJEVO

9.4.2016. se u dvorani Franjevačkog međunarodnog studentskog centra Sarajevo održao Uskrsni koncert. Glavni organizator koncerta bilo je Slovensko društvo “Cankar”, a u ulogi suorganizatora bili su svi nastupajući i domaćin priredbe. Nastupili su: MePZ “Camerata Slovenica”, Tamburaški orkestar “Lira”, VIS “Koševsko brdo”, Bend “BisSAnto”, te solisti: Katarina Tvrtković, Martina Milošević, Sebastijan Lovrić i Ivan Milošević. Voditelji priredbebili su Inga i Matej. Posjetitelji su napunili dvoranu i bili zadovoljni koncertom, izvođaći također.
        

UČEŠĆE NA INFORMATIVNOM SASTANKU “OTVORENI DAN”

31.3.2016. u 13 sati uzeli smo učešće na informativnom sastanku “Otvoreni dan”, koji se održao u okviru procesa provođenja javnih poziva Općine Novo Sarajevo za predaju prijedloga projekata u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo i u organizaciji Općine Novo Sarajevo. Naziv projekta je “Jačanje lokalne demokracije IV ( LOD IV ).
    

PONOVO U ETERU NA RADIO SLOVENIJA 1. PROGRAM

25.3.2016. se u radijskoj emisiji „Slovencem po svetu“ ponovo čuo naš glas. Tajnik SD „Cankar“, Samo Čolak je u intevjuju sa Lili Brumec predstavio aktualna dešavanja u društvu, spomenuo izbornu skupštinu, najavio tradicionalnu Uskrsnu radionicu i Uskrsni koncert, te planirane „Cankareve dane“ za april i maj. Poslušajmo od 29.50. do 35.40. minute:
http://radioprvi.rtvslo.si/2016/03/slovencem-po-svetu-59/

 

TRADICIONALNA USKRSNA RADIONICA U SD „CANKAR“

24.3.2016. u popodnevnim satima, u prostorijama društva održala se tradicionalna Uskrsna radionica ( bojenje pisanica ), koju svake godine organiziramo na Veliki četvrtak i namjenjena je i mlađim i starijim članovima našega društva, ali ove godine po prvi put uz učešće Foruma mladih SD „Cankar“. Kao uvod bila je kratka prezentacija u Power Pointu preko labtopa, gdje je Melita Osmanagić, mentorica Foruma mladih, prisutnima osvježila znanje o tradiciji i povjesti bojenja pisanica u Sloveniji i drugdje po svijetu, te ukratko o tehnikama bojenja. Nakon prezentacije trebalo je preći iz riječi na djela i poslije dva sata završili smo radove. Komisija je nagradila najbolje kreatore. Bilo je to još jedno lijepo druženje u predprazničnoj atmosferi. Vidimo se uskoro na svečanom koncertu, ali u malo većem broju.

REDOVNA IZBORNA SKUPŠTINA SD „CANKAR“

16.3.2016. u 18 sati se u dvorani Franjevačkog međunarodnog studentskog centra Sarajevo održala redovna izborna skupština SD „Cankar“. Za svečani uvod pobrinuo se naš zbor „Camerata Slovenica“, predstavio se sa tri pjesme iz novog repertoara i dobio bučan aplauz, što znači da su na pravom putu. Nakon toga glavnu riječ imao je predsjednik skupštine g. Zoran Doršner, naravno sa ostalima u predsjednitvu. Predstavljene bile su aktivnosti društva za 2015. godinu, planirane aktivnosti za tekuću godinu i što je najvažnije, izabrana su bila nova tijela društva. Nakon zvaničnog dijela nastavili smo druženje uz sok i vino. Novoj upravi društva želimo uspješan mandat. Čeka ih puno izazova, ali vjerujemo u njih i nadamo se najboljem.

OBILJEŽAVANJE DANA ŽENA U SD „CANKAR“

6.3.2016. prijepodne se u prostorijama društva povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena održalo tradicionalno druženje naših članica. No stolu su se našli slatki i drugi specijaliteti iz domaće kuhinje. Iako je vani padala kiša, u prostorijama društva bio je veselo. Tema za razgovor bilo je puno, a i zapjevalo se. Uskoro ćemo se ponovno sastati u širem sastavu, ali ovoga puta teme će biti malo ozbilnije.

POSJETA PRIREDBE U KAKNJU

13.2.2016. popodne odazvali smo se pozivu naših prijatelja iz Kaknja ( Slovenskog udruženja  građana “Jožef Šringer” Kakanj i uzeli učešće na njihovoj priredbi obilježavanja Dana društva “Jožef Špringer” i u isto vrijeme Prešernovog dana – slovenskog kulturnog praznika. Program obilježavanja bio je doista bogat sadržajem: otvorenje grafičke izložbe Nataše Mirtič iz Novog mesta u prostorijama Galerije Kakanj, proslava sa osrednjim gostom Pavlom Ravnohribom u Domu kulture Kakanj i za sam kraj zakuska u prostorijama KUD “Dikan”. Prisutni na priredbi bili su: predstavnici Slovenskog veleposlanstva iz Sarajeva, delegacija naših članova, prijatelji iz Društva za razvoj dobrovoljnog rada Novo mesto, članovi domaćeg društva, mediji, te mnogi drugi.  
       

MASKENBAL ( POKLADE ) U SARAJEVU

13.2.2016. popodne, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo i u organizaciji Foruma mladih SD „Cankar“ održao se naš tradicionalni maskenbal. Na toj zabavnoj manifestaciji sudjelovali su prijatelji iz drugih društava ( Udruženje građana makedonskog porijekla, Mađarsko društvo „Hum“, Poljsko društvo „Polsa“, svi iz Sarajeva ). Učešće na toj prirebi uzeli su još: Tamburapki orkestar „Lira“, Sarajevo Drum Orchestra i organizator Forum mladih iz SD „Cankar“. Voditeljica bila je Elica Šunje. „Stroga“ žirija nagradila je najbolje dječje i najbolju odraslu masku. Nakon proglašenja najboljih maski, malo se zaplesalo i nnastavilo sa druženjem uz sok i krafne, bez kojih bi ovakva manifestacija bila nezamisljiva.

SUSRET SA PRIJATELJIMA IZ NOVOG MESTA

12.2.2016. popodne sastali smo se u Grand hotelu Sarajevo sa starim prijateljima iz Novog mesta, zapravo sa prijateljima iz Društva za razvoj dobrovoljnog rada Novo mesto. Kratak popodnevni sastanak bio je kostruktivan, razmijenili smo novosti iz društava i dogovorili smjernice za naše buduće projekte, koje smo planirali izvesti još u ovoj godini. Vidimo se ponovo sutra na svečanoj priredbi u Kaknju.

PROSLAVA ZA PREŠERNOV DAN U SARAJEVU

6.2.2016. obelježili smo u Sarajevu Prešernov dan – slovenski kulturni praznik, koji je već tradicionalni događaj u našem društvu. Prešeren je dobro poznat Sarajlijama, bar ovima malo starijima i ovaj pjesnik ima čak svoju ulicu na Dobrinji. I ove godine obelježili smo ovaj praznik svečano. Naš zbor „Camerata Slovenica“ se predstavio sa pet pjesama, sa glazbenim i recitacijskim točkama nastavili su učenici i tečajnici dopunske nastave slovenskog jezika, s tri pjesme gostujoći Kamerni zbor RKUD Proleter, a za sam kraj održala se promocija Almanaha Zora Cankarjeva. Voditeljica priredbe bila je Dina Maksumić. Priredba je bila dobro posječena. U publici bilo je puno naših članova, predstavnici Slovenskog veleposlanstva iz Sarajeva, predstavnici Slovenske vojske, prijatelji iz drugih društava i mediji ( Dnevni Avaz i BHT 1 ). Poslije zvaničnog djela nastavili smo uz sok i vino druženje u predvorju dvorane.

NAŠ GLAS NA RADIU FEDERACIJE BiH

3.2.2016. u jutarnjim satima ponovo se čulo na radijskim valovima o našem društvu. Na radiu Federacije BiH Samo Čolak, glavni tajnik SD „Cankar“, najavio je subotnu proslavu za Prešernov dan, te na priredbu pozvao sarajevske slušatelje spomenutog radia, jer ulaz je slobodan.

PRVI SUSRET PREDSTAVNIKA MANJINSKIH DRUŠTAVA I PREDSTAVNIKA OPĆINE NOVI GRAD SARAJEVO

2.2.2016. točno u podne sastali smo se u prostorijama Općine Novi Grad Sarajevo predstavnici šestih manjinskih društava sa predstavnicima Općine Novi Grad s ciljem traženja rješenja za poslovni prostor na lokaciji spomenute općine. Sastanak bio je kratak, ali kreativan. Dogovorili smo se da društva pošalju željenu dokumentaciju i nakon toga opet sastanak, ali tada obje strane u punom sastavu.

NAŠ GLAS NA KATOLIČKOM RADIU MARIJA U SARAJEVU

25.1.2016. odazvali smo se pozivu I bili gosti na Radiu Marija u Sarajevu, u radijskoj emisiji “Prigodno”. Predstavnik SD “Cankar” bio je Samo Čolak, voditelj emisije Davor Milošević ( inače dugogodišnji aktivni član SD “Cankar” ) , ali ovaj put kao novinar – volonter Radia Marija. Tema emisije bile su maškare, interesantna tema, pa poslušajmo:
http://www.radiomarija.ba/ARHIV/MilosevicDavor/Prigodno/Maskare.mp3

<