SURADNJA SA OSTALIM NACIONALNIM MANJINAMA

UČEŠĆE NA BOŽIĆNO-NOVOGODINJEM DRUŽENJU U DRUŠTVU
„ČEŠKA BESEDA“ SARAJEVO

16.12.2016. smo se odazvali pozivu i u dvorani samostana Sv. Ante na Bistriku uzeli učešće na Božićno- Novogodišnjem druženju, događaju, koji je organiziralo Društvo „Češka beseda“ Sarajevo. Bilo je lijepo opet sresti češke prijatelje, sa kojima smo ove, a i proteklih godina tradicionalno dobru surađivali. Uz čašicu razgovora, vino i zakusku vrijeme je brzo prošlo, a poseban čar druženju dala je organiziriana tombola, gdje smo sudjelovali i bili nagrađeni i mi.

MINORITY FEST – FESTIVAL NACIONALNIH MANJINA GRADA SARAJEVA

U trajanju od 29.11. do 03.12.2016. održao se Festival kultura nacionalnih manjina Grada Sarajeva i to sa 4 događaja:
-29.11.2016. bilo je otvorenje festival u Cinema City-u Sarajevo, gdje smo pored zvaničnog otvaranja mogli pogledati I dva crnogoraka filma.
-01.12.2016. bila je u galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo izložba slika, a zatim koncert klasične glazbe iz tradicije BH nacionalnih manjina.
-02.12.2016. također u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo plesni performans Baletnog ansambla Sarajevo i nakon toga izložba fotografija.
-03.12.2016. u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo se održala manifestacija Multy Culty Food, promocija kulinarskih tradicija nacionalih manjina.
Festival je općenito bio dobro posječen. Pokrovitelji festivala bili su: Vijeće nacionalnih manjina Kantona Sarajevo, Udruženje crnogorske manjine iz Sarajeva, Uprava Grada Sarajeva i Vijeće – delegacija Europske unije u BiH. Pored slovenske na festivalu uzelo je učešće još 9 nacionalnih manjina.
       

KESTENIJADA

22.10.2016. se nakon vanredne skupštine nastavilo druženje članova i drugih gostiju na našoj tradicionalnoj kestenjadi, gdje učešće pored našeg članstva uzmu i druga manjinska društva iz Sarajeva ( Italijani, Česi, Makedonci ). Moglo bi se reći da je to neke vrste međunarodno druženje, gdje se konzumira kesten, vino, sok i specijaliteti iz domaće kuhinje, a i prilika da se zapjeva. Ove godine su za glazbeni program bili zaduženi članovi grupe “Veritas”, a vokalnu potporu dali dali su im članovi MePZ “Camerata Slovenica”. Treba naravno pohvaliti ekipu SD “Cankar” za dobru pripremu, organizaciju druženja, koje se kao i prošle godine održalo zbog hladnog vremena u dvorani Samostana Sv. Ante na Bistriku.
   

UČEŠĆE NA PROSLAVI – 20. OBLJETNICA DRUŠTVA “ČEŠKA BESEDA”

5.10.2016. bili smo pozvani i u većem broju uzeli učešće na proslavi naših čeških prijatelja, 20. obljetnice društva “Češka beseda”, koja se održala u EU info centru Sarajevo. Tom prilikom smo pogledali izložbu, dva kratka filma I kratak kulturni program. Poslije zvaničnog dijela nastavili smo druženje uz koktel i razgovor.  
        

SASTANAK NA UPRAVI GRADA SARAJEVA

15.6.2016. bio je od strane Uprave Grada sarajeva organiziran sastanak predstavnika nacionalnih manjina, koje su prošle godine učestvovale u projektu “Dani nacionalih manjina Grada Sarajeva ( u original “Napredovanje ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Europi” ) I evaluatorice Ureda Vijeća Europe u Sarajevu, Ines Bamburać Alibašić. Pored predstavnika češke I slovenske manjine, učešče je uzela i predstavnica Gradske uprave, nermina Suljević. Tema sastanka je bio taj prošlogodišnji projekt “Dani nacionalnih manjina Grada Sarajeva”, njegove prednosti, slabosti, organizacija, financije i što bi se moglo drugi put popraviti. Predstavnici manjina smo bili mišljenja da je projekt bio dobar, da bi željeli da bude tradicionalan svake godine i da se nadamo da će se BH institucije osigurati novčana sredstva za realizaciju ovakvog ili sličnog projekta. 
  

TREĆA SJEDNICA VIJEĆA NACIONALNIH MANJINA FEDERACIJE BiH

1.6.2016. bila je održana treća sjednica VNM FBiH, bilo je prisutnih 17 predstavnika nacionalnih manjina. Obširan dnevni red morali smo skratiti, jer još uvijek nije bilo zvanično provedeno naše imenovanje u oba doma Parlamenta Federacije BiH, u Službenom listu također ne. Odlučili smo da ćemo ustrajati na toj formalnosti, jer nam je ovim neimenovanjem onemugućen dalji rad.
  

POSJETA PREDAVANJU U DRUŠTVU “ČEŠKA BESEDA”

28.4.2016. smo uzeli učešće na predavanju “Život češkog pravnika i bibliofila Kamilla Reslera ( 1893 – 1961 )”,  koje se održalo u Galerijskoj dvorani Sv. Ante na Bistriku i gdje je glavni organizator događaja bilo Udruženje “Češka beseda” iz Sarajeva, a predavatelj Jozo Džambo. Manifestacija se održala u sklopu obilježavanja 20. obljetnice obnove “Češke besede” u Sarajevu.
    

DRUGA SJEDNICA VIJEĆA NACIONALNIH MANJINA FEDERACIJE BIH

25.4.2016. se u Ovalnoj dvorani Uprave Grada Sarajeva održala druga sjednica Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH. Prisustvovalo je 14 izabranika nacionalnih manjina Federacije BiH. Bio je opsežan dnevni red i usvojeno nekoliko zaključaka, ali smo došli do  saznanja da neki formalni koraci nisu bili provedeni u parlamentu i da nam realno to koči naše planirane aktivnosti.

KONSTITUIRAN JE SAVJET NACIONALNIH MANJINA FEDERACIJE BiH

18.3.2016. bio je u prostorijama Parlamenta federacije BiH kontituiran Savjet nacionalnih manjina Federacije BiH., koji je savjetovalno tijelo Parlamenta Federacije BiH. Savjet nacionalnih manjina Federacije BiH čine izabrani predstavnici nacionalnih manjina. Za predsjednika Savjeta izabran je Mehmed Suljić ( romska manjina ), a za njegove zamjenike Hidajeta redžić ( crnogorska manjina ) i Elijas Tauber ( jevrejska manjina ). Predstavnik slovenske manjine je Samo Čolak.

PROMOCIJA KNJIGE „USPOMENE NA BOSNU“

3.3.2016 u 19 sati odazvali smo se pozivu naših prijatelja iz Udruženja „Češka beseda“ i u Galeriji samostana Sveti Ante na Bistriku uzeli učešče na promociji knjige Uspomene na Bosnu, autora Františeka Voloušeka. Navedeni autor opisuje život u Bosni, gdje je došao po službenoj dužnosti kao austrougarski žandar. Pisao je dnevnik, koji sadrži čak 4000 stranice. Knjiga je presjek njegovog doživljanja Bosne i njenih stanovnika. Promociju knjige organizirali su Društvo „Češka beseda“ i Ambasada Republike Češke, koja je bila i pokrovitelj. Knjigu je izdala izdavačka kuća Bosanska riječ, a predstavljali su je: Zvjezdana Marković, Ivica Vanja Rorić, Bartolomej Stanković i Valerijan Žujo. Posjeta je bila dobra, Česi su se pokazali kao dobri organizatori.

MASKENBAL ( POKLADE ) U SARAJEVU

13.2.2016. popodne, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo i u organizaciji Foruma mladih SD „Cankar“ održao se naš tradicionalni maskenbal. Na toj zabavnoj manifestaciji sudjelovali su prijatelji iz drugih društava ( Udruženje građana makedonskog porijekla, Mađarsko društvo „Hum“, Poljsko društvo „Polsa“, svi iz Sarajeva ). Učešće na toj prirebi uzeli su još: Tamburapki orkestar „Lira“, Sarajevo Drum Orchestra i organizator Forum mladih iz SD „Cankar“. Voditeljica bila je Elica Šunje. „Stroga“ žirija nagradila je najbolje dječje i najbolju odraslu masku. Nakon proglašenja najboljih maski, malo se zaplesalo i nnastavilo sa druženjem uz sok i krafne, bez kojih bi ovakva manifestacija bila nezamisljiva.

PRVI SUSRET PREDSTAVNIKA MANJINSKIH DRUŠTAVA I PREDSTAVNIKA OPĆINE NOVI GRAD SARAJEVO

2.2.2016. točno u podne sastali smo se u prostorijama Općine Novi Grad Sarajevo predstavnici šestih manjinskih društava sa predstavnicima Općine Novi Grad s ciljem traženja rješenja za poslovni prostor na lokaciji spomenute općine. Sastanak bio je kratak, ali kreativan. Dogovorili smo se da društva pošalju željenu dokumentaciju i nakon toga opet sastanak, ali tada obje strane u punom sastavu.

SASTANAK NA UPRAVI GRADA SARAJEVA

23.11.2015. u 13 sati bio je sastanak na Upravi Grada Sarajeva. Na tom sastanku bila je zvanično potpisana Deklaracija nacionalnih manjina Grada Sarajeva, koja je bila usvojena na 3. Danu nacionalnih manjina Grada Sarajeva. Također je na tom sastanku bilo najavljeno osnovanje konzultantskog organa za nacionalne manjine kod gradske uprave, u kome će biti predstavnici društava nacionalnih manjina, ti koji su bili u projektu Dani nacionalnih manjina Grada Sarajeva.

UČEŠĆE NA PROMOCIJI KNJIGE „ČESI U SARAJEVU“

12.11.2015. uzeli smo učešće na promociji knjige „Česi u Sarajevu“, čiji autor je naš dugogodišnji član Tomislav Krzyk. Knjiga „Česi u Sarajevu“ pokaže nam na različite načine kako su Česi doseljavali u Sarajevo, najviše za vrijeme Austrougarske, koje su poslove obavljali, njihov popis u različitim službama ili strukama, gdje i kakva je bila njigova aktivnost na kulturnom i drugim područjima, te naravno njihov trag u arhitekturi Sarajeva. Posjetitelji promocije bili su: predstavnici češkog Veleposlanstva, članovi Udruženja „Češka beseda“, predstavnici Hrvatske iseljenske matice ( ti su bili promotori i izdavači knjige ), prijatelji autora iz drugih društava i mediji. Poslije zvaničnog dijela nastavili smo druženje uz sok i kolače.

III. DAN NACIONALNIH MANJINA GRADA SARAJEVA

4.11.2015. se u sarajevskoj Vijećnici održao zadnji ovogodišnji Treći dan nacionalnih manjina Grada Sarajeva. Glavni cilj toga dana bilo je otvorenje panel diskusije na temu: „Položaj nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu“. Konferencija bila je namjenjena BH i međunarodnim institucijama, medijima, nacionalnim društvima – predstavnicima manjina u Sarajevu, te Veleposlanstvima. Govornici na konferenciji bili su: Mary Ann Hennesey, šefica Vijeća Europe u BiH, Jan Snaidauf, šef političkog i ekonomskog odsjeka Delegacije EU u BiH, prof. dr. Ivo Komšić, Gradonačelnik Sarajeva, Davor Ebner, predstavnik Vijeća nacionalnih manjina Kantona Sarajevo, Dragana Solaković, zamjenica Gradonačelnika za lokalnu samoupravu i predstavnici nacionalnih društava ( češka manjina, italijanska, mađarska, makedonska, palestinska, poljska, romska, slovenska, ukrajinska i turska manjina ). Slovensku manjinu predstavila je Elica Šunje, naša članica Upravnog odbora SD Cankar. Poslije prezentacija bila je usvojena Deklaracija nacionalnih manjina Grada Sarajeva, u kojoj je jasno navedena želja svih učesnika, koji su sudjelovali u tom projektu, da bi manjine dobile svoj prostor ili objekat t.z. Kuću nacionalnih manjina, značaj NM za Sarajevo i BiH, te molba institucijama da nas podupru u tim i ostalim aktivnostima. Među posjetiteljima konferencije bili su predstavnici slovenskog i poljskog Veleposlanstva iz Sarajeva, te predstavnici Uprave Grada Sarajeva. Nadamo se da će ovaj događaj imati pozitivne posljedice da manjine u Sarajevu konačno dobijemo neki prostor na besplatno korišćenje, a i da se ovi Dani nacionalnih manjina nastave i u narednoj godini.
      

SASTANAK PREDSTAVNIKA MANJINSKIH DRUŠTAVA I UPRAVE GRADA U SARAJEVSKOJ VIJEĆNICI

29.10.1015. točno u podne sastali smo se u sarajevskoj Vijećnici da bi usaglasili još zadnje detalje uvezi 3. Dana nacionalnih manjina Grada Sarajeva. Usaglasili smo dnevni red, predstavnici UG su nam pojasnili na koji način će biti konferencija, dobili smo na očevid tekst, koji će biti predstavljen na tom događaju i saznali ko sve će biti pozvan. Mjesto sastanka, u Vijećnici, je bio izabrano namjerno, da dobijemo vizuelni dojam kako će sve izgledati na ovom svečanom i za javnost zadnjem događaju. Nadamo se da će sve ići po planu te da će naše aktivnosti dati i neke rezultate.

KESTENIJADA

17.10.2015., u 13 sati, u dvorani Samostana Sv. Ante na Bistriku, organizirana je u okviru redovnih aktivnosti Slovenskog društva "Cankar" kestenijada, veseli događaj gdje su pored članova SD Cankar bili pozvani i uzeli učešće prijatelji iz manjinskih društava iz Sarajeva: Udruženje Češka beseda, Udruženje Polsa, Udruženje građana makedoskog porijekla. Druženje je proteklo u opuštenoj atmosferi, uz gitaru se i pjevalo, pa i plesalo. Do nove godine će biti još druženja, pa se nadamo da će opet posjeta biti u ovolikom broju.
    

SASTANAK KOORDINATORA ZA PRIPREMU TREĆEG DANA NACIONALNIH MANJINA GRADA SARAJEVA

1.10.2015. u 15.00 sastali smo se  koordinatori nacionalnih društava sa predstavnicima Uprave Grada Sarajeva sa namjerom da usaglasimo prijedloge i sadržaj za treći Dan nacionalnih manjina Grada Sarajeva, koji će se realizirati na početku navembra. Sastanak se održao u konstruktivnoj atmosferi, narednih nada ćemo još jednom pisnim putem usaglasiti dogovorene aktivnosti. Želja nam je da napravimo dobar dojam kod svih učesnika, široj javnosti, a i kod državnih institucija u BiH.
  

 

JESENJI SASTANAK U SD CANKAR

27.9.2015. u 10 sati održao se sastanak predstavnika nekoliko manjinskih društava u prostorijama SD "Cankar". Glavna tema bili su planirani zajednički događaji koje ćemo realizirati do nove godine. Na sastanku bili su prisutni predstavnici: Udruženja "Češka beseda, Udruženja građana makedonskog porijekla, Udruženja Mađara "Hum", Udruženje Poljaka "Polsa! i naša malenkost iz Slovenskog društva "Cankar".

    


DRUGI DAN NACIONALNIH MANJINA GRADA SARAJEVA  

13.6.2015. u 16 sati bio je na Trgu oslobođenja – Alije Izetbegovića realiziran drugi Dan nacionalnih manjina Grada Sarajeva. Manifestacija je bila najavljena na Radiu Federacije BiH. Ovoga puta manjine su predstavile svoju glazbu, ples, nacionalna jela i rukotvorine na štandovima. Pored ogleda kulturnog programa posjetitelji su mogli degustirati nacionalna jela i pića, a neki su dobili na dar i Knjigu recepata Udruženja nacionalnih manjina u Sarajevu. Priredba je bila dobro posjećena, na našem štandu je svo vrijeme bila gužva. Prisutni su bili predstavnici medija, svi pozvani, pa i slovenski turisti. Na manifestaciji se predstavilo dvanaest manjina Grada Sarajeva: mađarska,, turska, crnogorska, njemačko-austrijska, romska, češka, ukrajinska, makedonska, poljska, palestinska, italijanska i naravno slovenska manjina. Projekt „Dani nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu“ poduprt je od strane Europske unije i Vijeća Europe na temu „Napredovanje ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Europi.

   

  

PRVI DAN NACIONALNIH MANJINA GRADA SARAJEVA


28.3.2015. održao se prvi Dan nacionalnih manjina Grada Sarajeva gdje su se manjine na štandovima predstavile sa nacionalnom kulinarikom i rukotvorinama. Bio je to prvi takav događaj u Sarajevu i to je bio dio projekta Uprave Grada Sarajeva, te pod pokroviteljstvom Vijeća Europe.

          
       

POSJETA PRIREDBE UDRUŽENJA GRAĐANA MAĐARSKOG PORIJEKLA „HUM“ IZ SARAJEVA

18.3.2015. odazvali smo se pozivu Udruženja „Hum“ i pogledali proslavu, koja je bila namjenjena obelježavanju nacionalnog mađarskog praznika ( 15. mart – Memorialni dan revolucije 1848. ). Tada je u Mađarskoj počela revolucija protiv metternichove diktature, mađarski narod je tim putem ukinuo tlačanstvo, dobio slobodu tiska, samostalnu vladu i druge vrijednosti. Udruženje „Hum“ bilo je dobar organizator proslave, koja je bila iz dva dijela: kulturnog i dokumentarnog dijela. Poslije zvaničnog dijela uslijedila je skromna zakuska. Prijatelje iz pomenutog društva dobro poznajemo, zajedno smo na projektima nacionalnih manjina i često su gosti na našim događajima. Nadamo se dobroj budućuj suradnji.